Често задавани въпроси

За да бъде максимално ефективна процедурата за лазерна епилация, е задължително космите в желаната от вас зона да не се отскубват в продължение на 4 седмици за зона лице и поне 6 седмици за зона тяло, като за зона крака времето за изчакване може да се удължи до 8 седмици. Това е с цел проследяване и спазване на анагенната фаза на косъма. Методите за епилация могат да са тези, при които няма отскубване на косъм – бръснене, подстригване, крем депилатоар. 

Значително важно е космите да са избръснати от 24 до максимум 48 часа преди процедурата, за да може стъблото на косъма да поеме енергията и да я достави до фоликула на косъма. Ако космите не са избръснати, ще изгорят на повърхността на кожата и могат да предизвикат изгаряне и на самата кожа.

Процедурата е напълно безопасна и толерантна към кожата. Единствената светлинна енергия, която причинява рак на кожата, са UV лъчите и то най-вече UVA лъчите, които увреждат ДНК на клетките. Диодната лазерна енергия с 810 nm дължина на светлинната вълна се прицелва единствено в космите и по никакъв начин не засяга кожните структури или органите.

Ефективността на процедурите зависи от индивидуалните особености на всеки организъм. Когато е налице хормонален дисбаланс поради заболяване или прием на хормонални препарати, противозачатъчни и други, може да се наложи да бъдат направени по-голям брой процедури. Също така не можем да обещаем колко траен ще бъде резултатът. 

След лазерната епилация коренът и самият косъм изгарят. В следващите няколко дни космите започват да имитират растеж и да падат. Това се наблюдава някъде след десетия ден от процедурата и продължава две седмици. Ефектът от лазерната епилация се вижда още след първата процедура и се изразява в редуциране на космите в третираната зона и забавянето на растежа им. Понякога на втора-трета процедура окосмяването може да се засили. Това се дължи на светлинната енергия, която може да стимулира растежа на т.нар „заспали” космени фоликули. С всяка следваща процедура космите все повече намаляват, докато се достигне до изчезването им. 

Основната разлика между двете е технологията. И при двете епилации се произвежда светлинен лъч. При лазерната епилация, лъчът е концентриран и излъчва точната дължина на вълната (810 nm) , която е необходима за да обработим космите. Топлината се абсорбира от фоликула и заради това, рискът от изгаряне на кожата е минимален. Също така лазерните системи използват много по-голяма енергия в сравнение с фото епилаторите. При фото епилаторите, съществува риск светлината да бъде абсорбирана от околните тъкани. Тоест светлината не е фокусирана и шансът да нагреем пигмента на кожата и да я изгорим е много по-голям. Дължините на вълните са в широк спектър, което прави фотоепилацията по-малко ефективна.

Дълготрайното отстраняване на космите се постига за кратко време чрез селективно отстраняване на космите в анагенна фаза на растеж. Също така лазерната епилация подобрява качеството на кожата. Лазерната епилация с PRIME LASЕ помага за отстраняването на кистозни косми и помага при проблеми с фоликулите, при хипертрихозата и хидрадеинита.

Лазерното отстраняване на нежеланото окосмяване изисква няколко сесии, тъй като можем да премахнем само космите, които се намират в анагенна фаза на растеж. Броят на сеансите зависи от зоната, която се третира, дебелината и цвета на косъма, вида на кожата и специфичните нужди на всеки пациент.

PRIME LASE HR елиминира постепенно активните фоликули (космите в анагенна фаза на растеж) чрез последователни сесии. В определени случаи има някои фактори, които биха могли да активират растежа на косми от фоликули, които са били неактивни до момента. Хормонални промени, например, могат да бъдат част от тези фактори.

Процедурата е безболезнена за повечето пациенти, въпреки че някои клиенти чувстват лек дискомфорт, топлина или боцкане.  Други пациенти чувстват по-скоро студенина от охлаждащия накрайник на устройството.

Продължителността на процедурата зависи от размера на третираната зона. Горната устна може да отнеме до 5 минути, подмишниците около 15 минути, а за краката между половин и 1 час.

Пациентът не  трябва да посещава солариум преди процедурата, да избягва слънчевите бани, както и използването на лосиони за тен. От момента на започване на процедурите, избягвайте използването на пинсети, кола маска, електролиза, домашен епилатор или други видове методи за обезкосмяване, които премахват космите от корена. Препоръчително е използването на самобръсначка преди процедурата.

Рисковете са минимални и повечето от тях отшумяват до няколко часа. Най-честите реакции включват зачервяване, остатъчна еритема и перифоликуларен оток.